Montpeller, banyada pel sol mediterrani, combina un centre històric medieval amb una vibrant vida cultural i platges d’encant.
Dades d’interès
És coneguda com a Montpelhièr en occità i com a Montpellier en francès.
Montpeller és una ciutat d’uns 300.000 habitants que es troba a la regió d’Occitània (Occitanie) i al departament de l’Erau (Hérault), del qual n’és la capital.
Històricament, forma part del Llenguadoc, tot i que és una de les poques ciutats de la zona que no té un origen romà. Va formar part de la Corona d’Aragó fruit del matrimoni de Pere el Catòlic amb Maria de Montpeller el 1204. El 1349 va ser venuda per Jaume III de Mallorca al rei francès.
NOTA: És típic de Montpeller i dels voltants, el Cassoulet, un plat tradicional d'Occitània, que consisteix en un guisat de fesols amb carn, embotits i verdures.
En cotxe, s’hi arriba des de Barcelona per l’AP-7 i l’A9 en 3h 40′ després de fer uns 345 km.
Altres poblacions del voltant, són les següents: Seta (32 km), Nimes (54 km), Narbona (93 km), Carcassona (148 km), Marsella (172 km) i Tolosa de Llenguadoc (241 km).
Al centre històric, és difícil d’aparcar-hi, tot i que hi ha diferents aparcaments de pagament subterranis.
És recomanable aparcar als afores i agafar el tramvia per apropar-se al centre.
NOTA INFANTS: És una ciutat fàcil de visitar amb nens petits i portant cotxets.
Visita a Montpeller en 1 dia
Montpeller té moltes coses a visitar i et pots passar el dia passejant pel seu centre històric. Tot i això, aquí et proposo una visita d’un dia pel que considero que és el més important a visitar.
- A. Place de la Comédie
- B. Halle Castellane
- C. Catedral de Sant Pere
- D. Facultat de Medicina
- E. Passeig Peyrou
- F. Arc de Triomf
- G. Església de Santa Anna
- H. Església de Sant Roc
- I. Plaça de Sant Cosme
- J. Place de la Comédie
NOTA INFANTS: Aquesta ruta és fàcil de fer amb cotxet i amb nens. La part del Passeig Peyrou i l'aqüeducte els atraurà bastant.
Un bon lloc per a que comencis la visita és la Plaça de la Comèdia (Place de la Comédie), ja que és un lloc cèntric, conegut i ben connectat (té aparcament i parada de tramvia).
NOTA: Aquí hi ha l'oficina de turisme.
Aquesta és una plaça majestuosa i plena de vida. A més, aquí hi ha l’Òpera de Montpeller.
L’Òpera va ser inaugurada el 1888 i és un gran teatre d’estil italià dissenyat per l’arquitecte Joseph-Marie Cassiane Bernard, alumne del famós Charles Garnier, que va ser l’arquitecte de l’Òpera Garnier de París.
Un cop vista la plaça, et proposo que agafis el carrer de la Lògia (rue de la Loge), que és un carrer bonic i comercial que et portarà fins a la Plaça Jean Jaurès. És una bonica plaça plena de llocs per prendre alguna cosa.
Al costat, hi trobaràs el Mercat Castellane (Halle Castellane), el qual rep el nom del mariscal Boniface de Castellane, que va ser l’iniciador de les feines de construcció del mercat.
Un cop vist el mercat, continua cap a la Plaça dels Màrtirs de la Resistència (Place des Martyrs-de-la-Résistance), que és on hi ha l’edifici del Departament de l’Erau.
Surt de la plaça per la rue Cambacérès i tombà a mà esquerra quan arribis a la rue de la Vieille Intendance. Aquest carrer et portarà al carrer de Sant Pere (rue Saint-Pierre), que és un bonic carrer que baixa cap a la catedral.
Quan arribis a baix, et trobaràs de cara amb la Catedral de Sant Pere de Montpeller (Cathédral Saint-Pierre).
És una catedral catòlica d’estil gòtic meridional.
Va ser construïda entre els segles XIV i XVI i és el monument gòtic més important de la ciutat i la major església de la regió del Llenguadoc-Rosselló.
Va ser fortificada durant les guerres de religió del segle XVI i encara es poden veure algunes restes de les defenses.
Un cop vista, si agafes a mà esquerra el carrer de l’Escola de Medicina (rue de l’École de Médicine), et trobaràs al costat l’edifici de la Facultat de Medicina de la Universitat de Montpeller-Nimes.
La facultat va ser fundada l’any 1220, tot i que l’ensenyament de la medicina a Montpeller ja existia des del segle XII, i és la facultat de medicina en actiu més antiga del món occidental.
Addicionalment, ha tingut un paper important al desenvolupament de la medicina occidental, havent format a metges famosos com Nostradamus, Arnau de Vilanova i François Rabelais.
Després, segueix el carrer fins que arribis al Boulevard d’Enric IV (Boulevard Henri IV). Allí, tomba a mà esquerra i continua per aquesta gran avinguda.
Arribarà un punt en que trobaràs un gran parc a mà dreta. Això és la Promenade du Peyrou o Passeig Peyrou.
La Promenade du Peyrou, també coneguda com la Plaça Royal del Peyrou, és un lloc emblemàtic de Montpeller. És una explanada de gairebé 5 hectàrees situada a la vora oest del barri de l’Écusson, que ofereix unes vistes panoràmiques impressionants de la ciutat.
Hi ha un castell d’aigua del segle XVIII, que forma part de l’aqüeducte de Montpeller o de Sant Climent, que tot i que és del segle XVIII és molt bonic. Aquest aqüeducte servia per portar l’aigua a Montpeller.
Un cop vist, agafa el carrer Foix (rue Foch), al qual hi accediràs passant per l’Arc de Triomf de la ciutat.
Aquest arc també és conegut com a Porte du Peyrou. És un monument històric situat a l’entrada de la Promenade du Peyrou. Va ser construït entre 1691 i 1693 i es va erigir com a porta d’entrada occidental a la ciutat de Montpeller. Inicialment, estava dedicat al rei Lluís XIV de França.
Un cop passis l’arc, et trobaràs a mà esquerra el bonic edifici del Tribunal d’Apel·lació de Montpeller.
Un cop passat el Tribunal, tomba a mà dreta per la rue d’Albisson i immediatament a l’esquerra per la rue Eugène Lisbonne.
Al final del carrer, arribaràs a la Plaça Santa Anna, on hi ha l’Església de Santa Anna (Église Sainte-Anne).
L’església és d’estil neogòtic i el seu campanar supera en 34 m els de la catedral. Actualment, l’edifici no està consagrat.
Un cop vista l’església, agafa el carrer homònim fins que arribis al carrer Guillem (rue Guilhem).
Allí, a mà esquerra, veuràs que surt el carrer de l’Antic Correu (rue de l’Ancien Courrier).
És un carrer molt bonic que et portarà a l’escala de l’arc de Sant Martí (éscalier arc-en-ciel), que és un carreró molt bonic que puja amb escales pintades de colors.
Ara et toca tornar una mica enrere i agafar el carrer de les Germanes Negres (rue Soeurs Noirs), que et portarà fins al carrer del Pou del Temple (rue du Puits du Temple).
Un cop allí, tomba a mà esquerra a la rue des Teissiers, que et portarà fins la plaça de Sant Roc on hi ha l’Església de Sant Roc (Église Saint-Roch).
Va ser construïda en estil neo-gòtic entre el 1860 i el 1868, on hi havia l’antiga església de Sant Pau, destruïda el 1622 durant el setge de la ciutat. De l’antiga església, es conserven algunes restes a la part posterior de l’església actual, al costat de l’estàtua de l’abat Fabre.
Un cop vista, agafa el carrer de Sant Cosme (rue Saint-Come) que et portarà a la plaça que rep el mateix nom, la plaça de Sant Cosme (place Saint-Come).
En aquesta plaça hi trobaràs l’Antic amfiteatre de Sant Cosme (Ancien amphithéatre Saint-Come).
Un cop aquí, agafa a mà esquerra la Grand Rue Jean Moulin que et portarà a la rue de la Loge i et tornarà a la place de la Comédie.
On menjar
Com que els 2 llocs on vam menjar ens van agradar, te’ls comento a continuació:
- Restaurant La Tomate, del 6 Rue Four des Flammes. És un dels restaurants més antics de Montpeller i en vam quedar molt contents amb el menjar. Si t’hagués de recomanar algun plat, et recomanaria dos plats típics de la zona: la Rouille de seiche i el Cassoulet.
- Restaurant italià La Trattoria, del 5 Rue de l’Ancienne Poste. El lloc té el seu encant i s’hi menja bé (les pizzes són bones).
On dormir
Com que la idea del nostre viatge era visitar Montpeller i els voltants, vam buscar un hotel als afores per a que no tinguéssim problemes d’aparcament. Ens vam allotjar a l’Hotel Campanile Montpellier Ouest – Croix D’argent, a la rue de Jugurtha. És un hotel de 4 estrelles amb les habitacions bastant amples i còmodes.
Altres llocs a visitar
Si vols visitar altres coses pels voltants, aquí en tens una mostra: